Η Ατλαντική διατροφή: Μια καλή εναλλακτική για τους λάτρεις του ψαριού

atlantic

Ένα διατροφικό μοντέλο όχι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά πολύ υγιεινό και γευστικό: η ατλαντική διατροφή. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και την προσοχή μας σαν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σε βαθμό που πολλοί θεσμικοί παράγοντες έχουν ξεκινήσει να την προωθούν σε διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Εμπνέεται από τις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών που ζουν στις περιοχές που “βρέχονται” από τον Ατλαντικό Ωκεανό και συγκεκριμένα: Ισπανία (Γαλικία, Κανταβρία και Χώρα των Βάσκων), Βόρεια Πορτογαλία, Βρετάνη και Ηνωμένο Βασίλειο (Κορνουάλη, Ουαλία, Σκωτία, Ιρλανδία).

Η δίαιτα αυτή χαρακτηρίζεται από υλικά εποχιακά, τοπικά, φρέσκα και όχι πολύ επεξεργασμένα. Πιο συγκεκριμένα, η ατλαντική διατροφή περιλαμβάνει:

  • Μεγάλη κατανάλωση ψαριού (θαλάσσιου ή ποταμίσιου) και μαλακίων ( μαλάκια και οστρακόδερμα), τα οποία και αποτελούν το μεγάλο φυσικό απόθεμα του Ατλαντικού σήμερα. Η κατανάλωση ψαριού και οστρακόδερμων συστήνεται 3 με 4 φορές την εβδομάδα, σε όλες τις διαφορετικές φάσεις της ζωής, για μια σωστή πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καλών Ω-3 λιπαρών, βιταμίνης D και ασβεστίου.
  • Μεγάλη κατανάλωση δημητριακών, πατάτας και οσπρίων, που εγγγυώνται υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Ειδικά, συστήνεται η χρήση αλευριού ολικής άλεσης για το ψωμί.
  • Μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για πρόσληψη αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
  • Καθημερινή κατανάλωση γάλατος και γαλακτοκομικών, που είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής αξίας, σημαντικών μετάλλων (ασβέστιο, φώσφορος κλπ ) και βιταμινών. Επιπλέον, η κατανάλωση προϊόντων ζυμωμένου γάλακτος (πχ γιαούρτι) συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, καθώς παρέχει μικροοργανισμούς που είναι σε θέση να βελτιώσουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Μετριασμένη κατανάλωση κρέατος, καθώς είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και μετάλλων όπως ο σίδηρος. Η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία, οπότε είναι καλύτερο να προτιμάται το άπαχο κρέας και να συνοδεύεται από πιάτα με βάση τα λαχανικά, τα όσπρια ή τις πατάτες.
  • Παρασκευές και ψησίματα απλά, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα τα συστατικά των τροφών.
  • Η μετριασμένη κατανάλωση κρασιού, στη διάρκεια των γευμάτων, θεωρείται καλή για την υγεία, καθώς το κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά.
  • Καθημερινή σωματική άσκηση.

Ακολουθεί το παράδειγμα μιας μέρας στο  στιλ “ατλαντική διατροφή”:

Πρωινό: Γάλα χωρίς λιπαρά, δημητριακά, φρέσκα φρούτα.

Μεσημεριανό: Ψωμί ολικής άλεσης, πουρές λαχανικών, ξιφίας στη σχάρα, φρέσκα φρούτα.

Απογευματινό: Σάντουιτς με γαλοπούλα και τυρί, φρέσκα φρούτα.

Βραδινό: Ψωμί ολικής άλεσης, πατατοσαλάτα, γιαούρτι χωρίς λιπαρά.

Ανοίγει την όρεξη, ε;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter