Η γήρανση είναι μια φυσική και σταδιακή διαδικασία, που συμβαίνει στο σώμα με το πέρασμα του χρόνου. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η έναρξη αυτής της φάσης, κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης φυσιολογικής ετερογένειας σε αυτήν την ηλικία.
Εξαιτίας αυτών των αλλαγών (φυσιολογικών, σωματικών, αισθητηριακών, ψυχολογικών αλλά και κοινωνικοοικονομικών) επηρεάζεται και η διατροφή.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Tακτική σωματική δραστηριότητα, πάντα με βάση τις προσωπικές δυνατότητες του καθενός
- Διατήρηση του βάρους ή μείωση του παραπανίσιου βάρους εφόσον υπάρχει
- Μείωση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή
- Κατανάλωση καλών λιπαρών Ω3 για την καρδιά (ψάρι και ελαιόλαδο)
- Πόση νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν δεν υπάρχει δίψα
- Μετριασμένη κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού
- Αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών
- Αποχή από το κάπνισμα και μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
- Διατήρηση σταθερής πρόσληψης βιταμίνης D και ασβεστίου
- Επιλογή τροφών εύκολων στο μάσημα
Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Το ψάρι είναι μια ιδανική τροφή για την τρίτη ηλικία, τόσο λόγω της διατροφικής του αξίας, όσο και των φυσικών του χαρακτηριστικών.
Από διατροφική άποψη είναι φυσικά πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αμινοξέα απαραίτητα για τον οργανισμό μας και σε Ω-3 EPA και DHA, δηλαδή τα καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.
Τα φυσικά χαρακτηριστικά του, συντελούν στο να είναι εύκολο στο μάσημα και ελαφρύ για την πέψη. Συμβουλεύουμε να ετοιμάζετε το ψάρι στον ατμό, στον φούρνο, βραστό ή στη λαδόκολλα, γιατί έτσι η υφή του γίνεται μαλακή βοηθάει την πέψη.