Η εγκυμοσύνη είναι ένα νέο και σημαντικό στάδιο στη ζωή των γυναικών. Μια υγιεινή διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα ευνοήσει την καλή της πορεία.
Οι στόχοι του FAO για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:
- Κάλυψη των διατροφικών αναγκών των γυναικών.
- Κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που δημιουργούνται από την ανάπτυξη του εμβρύου.
- Προετοιμασία του μητρικού οργανισμού για την καλύτερη αντιμετώπιση του τοκετού.
- Προώθηση και διευκόλυνση του μελλοντικού θηλασμού.
Ένα χαρακτηριστικό αυτού του σταδίου της ζωής είναι η προοδευτική αύξηση του βάρους, που οφείλεται στο βάρος του εμβρύου και στη σύνθεση νέων ιστών από τη μελλοντική μητέρα.
Διατροφικές απαιτήσεις (UNICEF, 2013):
Η UNICEF έχει αναπτύξει ένα εγχειρίδιο χρήσιμων συμβουλών σχετικά με τη διατροφή των εγκύων γυναικών:
- Ενέργεια: Στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι ανάγκες σε ενέργεια αυξάνονται κατά 285kcal την ημέρα, γεγονός το οποίο βοηθάει στη διατήρηση των μητρικών ιστών, του εμβρύου και του λιπώδους ιστού.
- Πρωτεΐνες: Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες αυξάνονται κατά 10 επιπλέον γραμμάρια στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης και 31 γραμμάρια στο τρίτο τρίμηνο.
- Υδατάνθρακες: Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί μια καλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποφεύγοντας έτσι, πιθανή πτώση του ζαχάρου ή υπογλυκαιμία. Συνιστάται το 45-60% των θερμίδων που καταναλώνονται ημερησίως να προέρχεται από υδατάνθρακες. Μοιράστε κατά τη διάρκεια της ημέρας 7 μερίδες τροφίμων, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι ή λαχανικά και πάντα κατά προτίμηση ολικής άλεσης.
- Λιπαρά: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται η πρόσληψη λιπαρών να αντιπροσωπεύει το 25-30% των συνολικών θερμίδων. Σε αυτή την περίοδο η επιλογή υγιεινών λιπαρών είναι σημαντική. Το ψάρι είναι μια φυσική πηγή ωμέγα-3 και παρέχει τα EPA και DHA λιπαρά οξέα, μοναδικά στα τρόφιμα θαλάσσιας προέλευσης.
- Μέταλλα: Ακολουθώντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η σωστή πρόσληψη όλων των μετάλλων. Στις έγκυες γυναίκες είναι σημαντικό να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε:
- Ασβέστιο: σολομός, σαρδέλες, γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Ιώδιο: ψάρια, ιωδιούχο άλας.
- Σίδηρο: βόειο κρέας, σαρδέλες, αυγό.
- Ψευδάργυρο: μαλακόστρακα και μαλάκια.
- Βιταμίνες: Οι βιταμίνες είναι πολύ σημαντικές κατά την περίοδο της κύησης. Η κύρια βιταμίνη που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτό το στάδιο της ζωής, είναι το φυλλικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την κυτταρική διαίρεση, την αντιγραφή του DNA και τη σύνθεση του RNA, δηλαδή είναι άκρως σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων. Επίσης, χρειάζεται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για το μεταβολισμό των αμινοξέων και των υδατανθράκων. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης, όπως ο σολομός, η μαγιά μπύρας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Διαταραχές της εγκυμοσύνης που επηρεάζουν τη διατροφή:- Ναυτία και έμετος: Η ναυτία και ο εμετός είναι τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Για να μειωθεί η ναυτία και ο εμετός, συνιστάται:
- Να διατηρείτε καλή ενυδάτωση.
- Να αποφεύγετε τρόφιμα που προκαλούν τέτοιου είδους συμπτώματα.
- Να προσλαμβάνετε τροφή σε μικρές μερίδες που κατανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Να αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και αλάτι, να προτιμάτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες.
- Καούρα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό ορισμένες τροφές ή αναψυκτικά να προκαλούν καούρα. Για να αποφευχθεί η καούρα, συνιστάται:
- Να τρώτε με μέτρο και αργά.
- Να αποφεύγετε τα όξινα, πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα.
- Να αποφεύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.
- Να αποφεύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών.
- Δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνηθες πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για να προληφθεί αυτή τη διαταραχή, συνιστάται:
- Διατήρηση καλής ενυδάτωσης.
- Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
- Μέτρια σωματική δραστηριότητα.
- Ναυτία και έμετος: Η ναυτία και ο εμετός είναι τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Για να μειωθεί η ναυτία και ο εμετός, συνιστάται:
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η παροχή θρεπτικών συστατικών πρέπει να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Η συνεισφορά των πρωτεϊνών πρέπει να είναι βέλτιστης ποιότητας, για να εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη των ιστών του εμβρύου. Συνεπώς, η συμβολή των ψαριών Pescanova είναι ένας καλός τρόπος ενσωμάτωσης πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, εξασφαλίζοντας την πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων για τη μητέρα και το έμβρυο. Η περιεκτικότητα των ψαριών σε καλά λιπαρά τα καθιστά απαραίτητο τρόφιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επαρκής παροχή ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ειδικά του EPA και του DHA, στο έμβρυο, πραγματοποιείται μέσω της διατροφής της μητέρας, όπου τα θρεπτικά συστατικά περνούν μέσω του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου στο έμβρυο.