Μπακαλιάρος, το αγαπημένο ψάρι με τη μεγάλη παράδοση

Ο μπακαλιάρος, το αγαπημένο ψάρι μικρών και μεγάλων, με τη λευκή σάρκα και τη χαρακτηριστική πλούσια γεύση και ζουμερή υφή του, έχει μακρά ιστορία και παράδοση, ιδιαίτερα στους λαούς της Μεσογείου. Πεντανόστιμο και θρεπτικό, μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το καθημερινό, αλλά και το γιορτινό τραπέζι.

Η Ιστορία του Μπακαλιάρου

Σύμφωνα με την ιστορία, ο μπακαλιάρος ανακαλύφθηκε τον 14ο αιώνα από τους Πορτογάλους εξερευνητές, ενώ έπλεαν ανάμεσα στον Καναδά και τη Γροιλανδία. Μόλις τον 20ο αιώνα όμως, έγινε το εθνικό τους φαγητό, καθώς μέχρι τότε, τα ηνία στις εξαγωγές του μπακαλιάρου τα είχαν οι Άγγλοι.

Στην Ισπανία, ο μπακαλιάρος διαδόθηκε όταν οι Βάσκοι ταξίδεψαν στη Νέα Γη, για να κυνηγήσουν φάλαινες. Κατά την επιστροφή τους, έφεραν κομμάτια μπακαλιάρου, τα οποία είχαν ανοίξει και στεγνώσει στον παγωμένο αέρα του Βορρά. Τον 19ο αιώνα, οι Βάσκες νοικοκυρές επινόησαν αμέτρητες νέες συνταγές με βάση τον μπακαλιάρο, δημιουργώντας μια από τις πιο εκλεπτυσμένες κουζίνες στην Ισπανία.

Στην Ελλάδα, ο μπακαλιάρος έφτασε στο τραπέζι μας παστός τον 15ο αιώνα, χάρη στις εξαγωγές των Άγγλων. Παρόλο που αλιεύεται στον Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό και δεν είναι «ελληνικό ψάρι», μπήκε στα παραδοσιακά πιάτα της χώρας μας, καθώς μπορούσε να αποθηκευτεί και να διατηρηθεί αναλλοίωτος για μήνες. Έτσι, έγινε μια εύκολη, γευστική συνήθεια, ακόμα και για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, και καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.

Διατροφικά Χαρακτηριστικά του Μπακαλιάρου

Ο μπακαλιάρος είναι ένα λευκό ψάρι με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες, μόλις 50-80 kcal ανά 100 g. Είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), τα οποία είναι ωφέλιμα για  την καρδιά, συμβάλλοντας στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνες (βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα Β12) και μέταλλα (φώσφορος και σελήνιο). Λόγω της υψηλής διατροφικής (ή θρεπτικής) του αξίας, προτείνεται σε κάθε ισορροπημένη διατροφή.

Οι Γαστρονομικές Αρετές του Μπακαλιάρου

Από τον μπακαλιάρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα κομμάτια: φιλέτο, κοιλιά και ουρά. Το φιλέτο είναι το πιο εκλεκτό κομμάτι, ωστόσο και η κοιλιά επιλέγεται για νόστιμα πιάτα, καθώς περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ζελατίνης και προσφέρεται για μαγειρευτά με τέλεια δεμένη σάλτσα. Επιπλέον, από τον μπακαλιάρο λαμβάνονται διάφορα παράγωγα, όπως το λάδι μπακαλιάρου, πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά και βιταμίνες Α, D και Ε.

Ο μπακαλιάρος είναι το ψάρι που κυριαρχεί στα βιβλία συνταγών των διάσημων σεφ. Έχει ξεπεράσει πολλά άλλα ψάρια σε κατανάλωση, γιατί ανακτά θαυμάσια την αρχική του υφή όταν μαγειρεύεται. Μπορεί να τον απολαύσει κανείς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως ψητός, βραστός, τηγανητός, στον φούρνο, σε σούπες, σε πίτες ή ακόμη και σε σαλάτα, και είναι πάντα νόστιμος. Ο μπακαλιάρος διατίθεται φρέσκος, κατεψυγμένος, καπνιστός και παστός. Ο παστός μπακαλιάρος είναι ο πιο παραδοσιακός και διαδεδομένος μπακαλιάρος στη χώρα μας, αλλά και αυτός που απαιτεί πολύωρη προετοιμασία πριν το μαγείρεμα, καθώς χρειάζεται 24-48 ώρες μούλιασμα στο νερό, για να ξαλμυριστεί. Γι’ αυτό σας προτείνουμε μπακαλιάρους Pescanova, οι οποίοι είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε νόστιμη παρασκευή σας, πάντα με τη σωστή απόψυξη.

Υπέροχες Ιδέες για το Μαγείρεμα του Μπακαλιάρου

Μέσα από την ενότητα «συνταγές» στο site της Pescanova μπορείτε να ανακαλύψετε αμέτρητες ιδέες για πεντανόστιμα πιάτα με μπακαλιάρο. Αναδείξτε και απολαύστε την πλούσια γεύση και την τρυφερή, ζουμερή (ή εύχυμη) υφή του αγαπημένου σας ψαριού, με σωστή απόψυξη, η οποία γίνεται εντός του ψυγείου ή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.

Τι Είδους Μπακαλιάρο σας Προσφέρει η Pescanova;

Ο μπακαλιάρος ζει στα νερά του Ατλαντικού και Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι ένας ακούραστος ταξιδιώτης και μπορεί να βρεθεί σε βάθη έως και 600 μέτρων, αν και συνήθως ζει στα 200 μέτρα περίπου. Ανάμεσα στα διάφορα είδη μπακαλιάρων που υπάρχουν, η Pescanova σας προσφέρει τον εκλεκτό μπακαλιάρο Ακρωτηρίου/Ν. Αφρικής (Merluccius capensis / Merluccius paradoxus) και τον ευρύτατα διαδεδομένο μπακαλιάρο Pollock (Theragra chalcogramma = Gadus chalcogrammus), οι οποίοι αλιεύονται υπεύθυνα και βιώσιμα με τράτες στον Νοτιοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και  στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, αντίστοιχα.

Η Pescanova Συνιστά

Αν και η εποχή του μπακαλιάρου είναι μεταξύ φθινοπώρου και άνοιξης, μπορεί όμως, να καταναλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χάρη στις διαφορετικές τεχνικές συντήρησης, όπως κατάψυξη, κάπνιση και αλάτιση. Η Pescanova προσφέρει μια ευρεία γκάμα κατεψυγμένων προϊόντων μπακαλιάρου, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ψάρι όλο τον χρόνο. Καρδιές Φιλέτου Μπακαλιάρου, Μπακαλιάρος Φιλέτο, Μπακαλιάρος Ρολό Φιλέτο, Φιλέτο Μπακαλιάρου με Τραγανό Πανάρισμα, Σνίτσελ Φιλέτου Μπακαλιάρου Fish Sticks από φιλέτο μπακαλιάρου, Fish Sticks από φιλέτο μπακαλιάρου χωρίς γλουτένη και Peskitos Μπακαλιάρου μπορούν να αποτελέσουν γευστικές επιλογές σας. Κάθε προϊόν προσφέρεται συσκευασμένο, διαφυλάσσοντας τα θρεπτικά συστατικά, καθώς και την εξαιρετική γεύση και υφή αυτού του αγαπημένου είδους ψαριού. Εσείς, πώς θα μαγειρέψετε σήμερα τον μπακαλιάρο σας;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter