Χταπόδι, ένας Διατροφικός Θησαυρός

Ποιος λέει όχι σε χταποδάκι ψητό στη σχάρα ή μαγειρεμένο λουκούμι στην κατσαρόλα σαν στιφάδο; Το αγαπημένο μας μαλάκιο που ανήκει στην οικογένεια των κεφαλόποδων, είναι ένας νόστιμος μεζές ή και κύριο πιάτο, γεμάτο θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες. Βλέπετε, το χταπόδι είναι στην ουσία άπαχη πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Ας δούμε γιατί αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Θρεπτικές Αξίες του Χταποδιού

Το χταπόδι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και περιέχει ελάχιστα λιπαρά, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Εκτός από την πρωτεΐνη, περιέχει σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, φώσφορο, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, η πρωτεΐνη του βοηθά στη διατήρηση και αναγέννηση των ιστών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση των επιπέδων της ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί αγαπημένη τροφή για αθλητές και αθλήτριες!

Ιδιότητες και Οφέλη του Χταποδιού

Οι θρεπτικές ιδιότητες του χταποδιού το καθιστούν εξαιρετική τροφή για την υγεία των οστών, των δοντιών και του νευρικού συστήματος, καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, η βιταμίνη Β12 που περιέχει, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

100 γραμμάρια χταποδιού περιέχουν το 7% της ημερήσιας ανάγκης ενός ατόμου σε κάλιο (3 γραμμάρια), το οποίο είναι χρήσιμο για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πέτρας στα νεφρά και τη μείωση κατακράτησης υγρών.

Επιπλέον Οφέλη

  • Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει το χταπόδι προάγουν την υγεία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.
  • Καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες: Χάρη στο σελήνιο, το χταπόδι βοηθά στη φυσική προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
  • Καλή πηγή βιταμινών: Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος, ενώ η βιταμίνη Β12 βοηθά στον μεταβολισμό και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Συμπέρασμα; Το χταπόδι είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή, για αθλητές που χρειάζονται πρωτεΐνη και μέταλλα για ενέργεια, αλλά και για άτομα με κοιλιοκάκη, αφού είναι φυσικά χωρίς γλουτένη.

Τι να Προσέξεις Όταν Καταναλώνεις Χταπόδι

Επειδή το χταπόδι είναι θηρευτής και η τροφή του μπορεί να περιέχει υδράργυρο, συσσωρεύει και το ίδιο αρκετή ποσότητα υδραργύρου. Σύμφωνα με μελέτες, ο υδράργυρος, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως μυϊκή αδυναμία ή βλάβες στην όραση και την ακοή. Ευτυχώς, η ποσότητα υδραργύρου στο χταπόδι είναι αμελητέα και δεν προκαλεί ανησυχία.

Επιπλέον, όπως και σε άλλα θαλασσινά, υπάρχει πιθανότητα να περιέχει το παράσιτο anisakis. Για να αποφύγετε οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση, θα πρέπει να καταναλώνετε το χταπόδι πολύ καλά μαγειρεμένο. Αν επιθυμείτε να το καταναλώσετε ωμό, όπως σε ορισμένα γκουρμέ πιάτα, βεβαιωθείτε ότι έχει καταψυχθεί σωστά στους απαραίτητους βαθμούς για να εξουδετερωθούν τυχόν παράσιτα.

Κατανάλωση Χταποδιού Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Κατά την εγκυμοσύνη, συνιστάται να προσέχετε ιδιαίτερα τη διατροφή σας και να αποφεύγετε ωμά θαλασσινά. Το χταπόδι μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια μόνο αν είναι καλά μαγειρεμένο, στον χρόνο που απαιτείται. Έτσι, μπορείτε να απολαμβάνετε όλους τους γευστικούς συνδυασμούς και τα οφέλη του χταποδιού, ενώ διασφαλίζετε την υγεία σας.

Χταπόδι PESCANOVA. Εύκολο στο Μαγείρεμα και Ασφαλές Ανακαλύψτε τις απολαυστικές συνταγές με χταπόδι PESCANOVA και πείτε «ναι» στις διατροφικές αρετές του!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter