Συνταγές Εορταστικές
Γάμπαρη γίγας ψητή με σάλτσα σαμπάνιας και ψητά λαχανικά εποχής
- Καθαρίζετε τη γάμπαρη, αφαιρώντας τα κεντρικά κελύφη και το εντεράκι τους. Αφήνετε (πάνω στη γάμπαρη) το κεφάλι και την ουρά.
- Μαρινάρετε (τη γάμπαρη) με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι για 20 λεπτά.
- Ξεφλουδίζετε τα καρότα και τα σπαράγγια. Ανακατεύετε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο, μέλι, αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά.
- Ψήνετε τη μαριναρισμένη γάμπαρη στη σχάρα ή στο γκριλ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Σε κατσαρολάκι, σιγοβράζετε τη σαμπάνια και την αφήνετε να συμπυκνωθεί* στο μισό.
- Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, το μέλι και το βούτυρο και ανακατεύετε. Σιγοβράζετε λίγο ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρετε τη γάμπαρη με τα λαχανικά και περιχύνετε με τη σάλτσα σαμπάνιας.
Tip:
Συμπύκνωση λόγω βρασμού: Όσο πιο πολύ βράζουμε το παρασκεύασμα, τόσο περισσότερο θα εξατμιστούν τα υγρά του και θα αρχίσει να δένει.
Συστατικά:
- 8 τεμάχια γάμπαρη γίγας Pescanova
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για τα λαχανικά:
- 450 γρ. baby καρότα rainbow
- 450 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μέλι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα σαμπάνιας:
- 400 ml σαμπάνια
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 1 κ.σ. μέλι
- Αλάτι
- Πιπέρι