Συνταγές Θαλασσινά
Γάμπαρη σοτέ με λινγκουίνι με σάλτσα τομάτας, σκόρδο και τσίλι


- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, μαγειρεύετε τα λινγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (περίπου 8-10 λεπτά).
- Κρατάτε 1 φλιτζάνι από το νερό του βρασίματος και τα στραγγίζετε.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό.
- Ρίχνετε την τριμμένη τομάτα, τη ζάχαρη, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο.
- Σοτάρετε το σκόρδο και το τσίλι για 1 λεπτό.
- Καρυκεύετε τις γαρίδες με αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτετε τις γαρίδες και μαγειρεύετε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα.
- Προσθέτετε / σβήνετε με το λευκό κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.
- Ρίχνετε τις γαρίδες στη σάλτσα τομάτας και τις αφήνετε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τα στραγγισμένα λινγκουίνι, τα τοματίνια και ανακατεύετε καλά. Αν το αποτέλεσμα είναι αρκετά σφιχτό, τότε προσθέτετε λίγο από το νερό του βρασίματος για να γίνει πιο ζουμερό.
- Μοιράζετε τα λινγκουίνι σε πιάτα και γαρνίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ελαιόλαδο.




Συστατικά:
Υλικά για τις γάμπαρες:
- 16 μεγάλες γάμπαρες Αργεντινής γίγας Pescanova καθαρισμένες χωρίς το κέλυφος, το κεφάλι, την ουρά και το έντερο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- ½ κ.γ. τσίλι (ή μπούκοβο καυτερό) ή 1 φρέσκια καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- ½ φλ. λευκό κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για τα λινγκουίνι:
- 400 γρ. λινγκουίνι
- Νερό και αλάτι για το βράσιμο
Υλικά για τη σάλτσα τομάτας:
- 4 τομάτες μεγάλες ώριμες (τριμμένες) ή 400 γρ. τομάτα κονκασέ κονσέρβα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. βασιλικός, ψιλοκομμένο (φρέσκο ή ξερό)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 15 τοματίνια, κομμένα στη μέση
Υλικά για το σερβίρισμα:
- Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- Ελαιόλαδο