Συνταγές της Αργυρώς

Γάμπαρη ψητή της Αργυρώς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter
15 λεπτά
Εύκολη
  • Με πολύ κοφτερό μαχαίρι σχίζουμε κατά μήκος τη γάμπαρη στα δυο ανοίγοντάς την σε σχήμα πεταλούδας, αφήνοντας το κεφάλι να την συγκρατεί.
  • Ζεσταίνουμε βαρύ σκεύος σχαροτήγανο η μαντέμι.
  • Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.
  • Ακουμπάμε τη γάμπαρη με το κέλυφος στο μαντέμι.
  • Ψήνουμε για 3-4′ μέχρι το διάφανο σώμα τους να γίνει λευκό αλλά να παραμείνει ζουμερή η γάμπαρη.
  • Τις βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με την σάλτσα και το κους κους.

Για τη σάλτσα βοτάνων

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λεμόνι, το ξίδι, το σκόρδο, το λάιμ και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και διορθώνουμε την οξύτητα και το αλατοπίπερο.
  • Διατηρείται στο ψυγείο καλά σκεπασμένη μέχρι το σερβίρισμα.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να πολτοποιήσετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.

Για το κους κους

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το αυθεντικό κους κους (χωρίς να το μουλιάσουμε).
  • Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να ρουφήξει τα υγρά των λαχανικών και να μαλακώσει.
  • Το σερβίρουμε δροσερό με τη γάμπαρη.
2 comensales 2 comensales
Συνταγή για 2 άτομα

Συστατικά:

Για την ψητή γάμπαρη

  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Σαλάτα κους κους για το σερβίρισμα

  • ½ φλ. κους κους από σιτάρι
  • 10 ντοματίνια κομμένα
  • 1 αγγούρι μικρό κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (με τα φύλλα τους)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα με βότανα

  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι χυμός
  • 1 λάιμ χυμό και ξύσμα
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό
  • 1 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ⅓ ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ⅓ κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Λίγη ρίγανη
  • 1 κ.γ. μπούκοβο ή πιπεριά τσίλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι