Συνταγές της Αργυρώς
Γάμπαρη ψητή της Αργυρώς
- Με πολύ κοφτερό μαχαίρι σχίζουμε κατά μήκος τη γάμπαρη στα δυο ανοίγοντάς την σε σχήμα πεταλούδας, αφήνοντας το κεφάλι να την συγκρατεί.
- Ζεσταίνουμε βαρύ σκεύος σχαροτήγανο η μαντέμι.
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.
- Ακουμπάμε τη γάμπαρη με το κέλυφος στο μαντέμι.
- Ψήνουμε για 3-4′ μέχρι το διάφανο σώμα τους να γίνει λευκό αλλά να παραμείνει ζουμερή η γάμπαρη.
- Τις βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με την σάλτσα και το κους κους.
Για τη σάλτσα βοτάνων
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λεμόνι, το ξίδι, το σκόρδο, το λάιμ και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και διορθώνουμε την οξύτητα και το αλατοπίπερο.
- Διατηρείται στο ψυγείο καλά σκεπασμένη μέχρι το σερβίρισμα.
- Εναλλακτικά μπορείτε να πολτοποιήσετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
Για το κους κους
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αυθεντικό κους κους (χωρίς να το μουλιάσουμε).
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να ρουφήξει τα υγρά των λαχανικών και να μαλακώσει.
- Το σερβίρουμε δροσερό με τη γάμπαρη.
Συστατικά:
Για την ψητή γάμπαρη
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
Λίγο ελαιόλαδο
Σαλάτα κους κους για το σερβίρισμα
- ½ φλ. κους κους από σιτάρι
- 10 ντοματίνια κομμένα
- 1 αγγούρι μικρό κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (με τα φύλλα τους)
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ξύδι από κρασί
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα με βότανα
-
½ φλ. ελαιόλαδο
-
½ λεμόνι χυμός
-
1 λάιμ χυμό και ξύσμα
-
2 κ.σ. βαλσαμικό
-
1 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένη
-
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
⅓ ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
⅓ κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο
-
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
-
Λίγη ρίγανη
-
1 κ.γ. μπούκοβο ή πιπεριά τσίλι
-
Αλάτι
-
Πιπέρι