Συνταγές Θαλασσινά
Γαρίδα γίγας ατμού με σάλτσα lime και ginger και nοodles


- Βράζετε τα νούντλς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα αφήνετε στην άκρη, αφού τα σουρώσετε και τα κρυώσετε.
- Καθαρίζετε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι, την ουρά, τα κελύφη και το κεντρικό έντερο.
- Ατμίζετε για 5-7 λεπτά τις γαρίδες (δηλαδή τις βάζετε, είτε σε ατμομάγειρα, είτε σε ένα ανοξείδωτο σουρωτήρι, στερεωμένο στο στόμιο μιας κατσαρόλας με νερό που βράζει και κλειστό καπάκι. Το σουρωτήρι θα έρχεται σε επαφή μόνο με τους υδρατμούς).
- Σε μικρό τηγάνι, ανακατεύετε τα υλικά της σάλτσας και ζεσταίνετε ελαφρώς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σε τηγάνι ή γουόκ σοτάρετε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο για 1-2 λεπτά, προσθέτετε τα νούντλς και ανακατεύετε με τη σάλτσα.
- Σερβίρετε τις γαρίδες πάνω από τα νούντλς.
- Πασπαλίζετε με το σουσάμι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.




Συστατικά:
- 250 γρ. νούντλς
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε ροδέλες
- 80 γρ. καρότο
- 100 γρ. μπρόκολο
- ½ πιπεριά τσίλι, σε ροδέλες (για μέτρια καυτερό)
Υλικά για τη σάλτσα:
- Χυμός από 2 λάιμ
- 1 κ.σ. σόγια σως
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Υλικά για το πασπάλισμα:
- ½ κ.γ. σουσάμι μαύρο ή λευκό (προαιρετικά)
- 1/2 τμχ φρέσκο κρεμμυδάκι, σε ροδέλες