Συνταγές της Αργυρώς

Γαριδομακαρονάδα της Αργυρώς

Όλη η θάλασσα σε μια μπουκιά! Γιατί..λείπει η Pescanova από τη Σαρακοστή; Δεν λείπει!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter
60 λεπτά
Μέτρια

Για τη γαριδομακαρονάδα:

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και αφαιρούμε το έντερο από την ράχη. Αφήνουμε μερικά κεφάλια σε λίγες γαρίδες για το γαρνίρισμα του πιάτου.
  • Με τα κελύφη,τα υπόλοιπα κεφάλια από τις γαρίδες και τα  υλικά της σάλτσας για γαρίδες, φτιάχνουμε πλούσιο ζωμό με λαχανικά για να ενισχύσουμε την γαριδομακαρονάδα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή ένταση.
  • Σοτάρουμε τις γαρίδες για 1-1/2′ μέχρι να κοκκινίσουν.
  • Τις βγάζουμε σε πιάτο και τις σκεπάζουμε. Τις διατηρούμε προφυλαγμένες από αέρα για να μην στεγνώσουν.
  • Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο ψιλοκομμένα.
  • Σοτάρουμε για 3-4’ ανακατεύοντας χωρίς να πάρει χρώμα το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
  • Σοτάρουμε για 1-2’ ανακατεύοντας.
  • Σβήνουμε με το ούζο κι ανακατεύουμε να γλασάρει η σάλτσα γαρίδας στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ζωμό γαρίδας.
  • Βράζουμε τη σάλτσα ντομάτας  για 10’ σε δυνατή φωτιά να μελώσει.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Ωστόσο, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2’ λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία τους.
  • ‘Οπως είναι ζεστά τα ζυμαρικά και στάζουν, με τσιμπίδα, τα ρίχνουμε στη σάλτσα ντομάτας.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια 1-2´ στη σάλτσα γαρίδας, ανακατεύοντας κυκλικά με την τσιμπίδα στο κέντρο του τηγανιού.
  • Στο τελευταίο λεπτό βρασμού προσθέτουμε ξανά τις μισομαγειρεμένες γαρίδες στην μακαρονάδα μας.
  • Βράζουμε για 1-2’ κι αν χρειαστεί υγρασία η μακαρονάδα  προσθέτουμε 2-3  κουταλιές ζωμό γαρίδας.
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε την φωτιά.
  • Αμέσως πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πιάτα.

Για το ζωμό γαρίδας:

  • Χρησιμοποιούμε τα κελύφη, λίγα κεφάλια από γαρίδες  γάμπαρη και φτιάχνουμε έναν πλούσιο ζωμό.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα καίμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κελύφη γαρίδας μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να βγάλουν όλα τα αρώματα τους, για 2’.
  • Προσθέτουμε: 1/2 κρεμμύδι, 1/2 καρότο,1 σκ σκόρδο,1/2 κλωνάρι σέλερι,1 φλούδα πράσο,1 φλούδα φινόκιο,και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε 1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή 2-3 ντοματίνια και αφήνουμε να ψηθούν για 1’.
  • Σβήνουμε με ένα σφηνάκι  κονιάκ.
  • Συμπληρώνουμε 1/2 λίτρο ζεστό νερό,λίγους κόκκους πιπέρι, 1 δαφνόφυλλο ,λίγο θυμάρι και 2-3 κλωνάρια μαϊντανού.
  • Βράζουμε τον ζωμό για 30’.Σουρώνουμε μετά το βράσιμο.
  • Χρησιμοποιούμε τον ζωμό στην μακαρονάδα με γαρίδες.

 

4 comensales 4 comensales 4 comensales 4 comensales
Συνταγή για 4 άτομα

Συστατικά:

Υλικά για την μακαρονάδα:
1 συσκευασία Γάμπαρη Αργεντινής Pescanova
Γάμπαρη Αργεντινής

 

 

 

40 ml ελαιόλαδο 
1/2 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
10 (300 γρ.) τοματίνια μακρόστενα ,κομμένα στη μέση (βελανίδια)
300 γρ. τριμμένη τομάτα
1 κ.σ.ψιλοκομμένο μαϊντανό
50 ml ούζο
300 ml ζωμό γαρίδας (βρασμένα κελύφη γαρίδας)
Αλάτι
Λίγες σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο για το τελείωμα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο σερβίρισμα

Υλικά για το ζωμό γαρίδας:
Τα κεφάλια -κελύφη από τις γαρίδες
20 ml ελαιόλαδο
1 κομμάτι κρεμμύδι με τη φλούδα του
1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα του
1 κομμάτι καρότο με την φλούδα του
1 /2 κλωνάρι σέλερι
1/2 φύλλο πράσου
1/4 ρίζα φινόκιο
3 τοματίνια βελανίδια
100 ml μπράντι ή κονιάκ
1/2 λίτρο ζεστό νερό
5-6 κόκκους πιπέρι
3-4 κλωνάρια μαϊντανού
1 δαφνόφυλλο