Όλη η θάλασσα σε μια μπουκιά! Γιατί..λείπει η Pescanova από τη Σαρακοστή; Δεν λείπει!
Συνταγές της Αργυρώς
Γαριδομακαρονάδα της Αργυρώς
Για τη γαριδομακαρονάδα:
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και αφαιρούμε το έντερο από την ράχη. Αφήνουμε μερικά κεφάλια σε λίγες γαρίδες για το γαρνίρισμα του πιάτου.
- Με τα κελύφη,τα υπόλοιπα κεφάλια από τις γαρίδες και τα υλικά της σάλτσας για γαρίδες, φτιάχνουμε πλούσιο ζωμό με λαχανικά για να ενισχύσουμε την γαριδομακαρονάδα.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή ένταση.
- Σοτάρουμε τις γαρίδες για 1-1/2′ μέχρι να κοκκινίσουν.
- Τις βγάζουμε σε πιάτο και τις σκεπάζουμε. Τις διατηρούμε προφυλαγμένες από αέρα για να μην στεγνώσουν.
- Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο ψιλοκομμένα.
- Σοτάρουμε για 3-4’ ανακατεύοντας χωρίς να πάρει χρώμα το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
- Σοτάρουμε για 1-2’ ανακατεύοντας.
- Σβήνουμε με το ούζο κι ανακατεύουμε να γλασάρει η σάλτσα γαρίδας στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ζωμό γαρίδας.
- Βράζουμε τη σάλτσα ντομάτας για 10’ σε δυνατή φωτιά να μελώσει.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ωστόσο, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2’ λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία τους.
- ‘Οπως είναι ζεστά τα ζυμαρικά και στάζουν, με τσιμπίδα, τα ρίχνουμε στη σάλτσα ντομάτας.
- Βράζουμε τα μακαρόνια 1-2´ στη σάλτσα γαρίδας, ανακατεύοντας κυκλικά με την τσιμπίδα στο κέντρο του τηγανιού.
- Στο τελευταίο λεπτό βρασμού προσθέτουμε ξανά τις μισομαγειρεμένες γαρίδες στην μακαρονάδα μας.
- Βράζουμε για 1-2’ κι αν χρειαστεί υγρασία η μακαρονάδα προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ζωμό γαρίδας.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε την φωτιά.
- Αμέσως πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πιάτα.
Για το ζωμό γαρίδας:
- Χρησιμοποιούμε τα κελύφη, λίγα κεφάλια από γαρίδες γάμπαρη και φτιάχνουμε έναν πλούσιο ζωμό.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα καίμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κελύφη γαρίδας μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να βγάλουν όλα τα αρώματα τους, για 2’.
- Προσθέτουμε: 1/2 κρεμμύδι, 1/2 καρότο,1 σκ σκόρδο,1/2 κλωνάρι σέλερι,1 φλούδα πράσο,1 φλούδα φινόκιο,και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε 1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή 2-3 ντοματίνια και αφήνουμε να ψηθούν για 1’.
- Σβήνουμε με ένα σφηνάκι κονιάκ.
- Συμπληρώνουμε 1/2 λίτρο ζεστό νερό,λίγους κόκκους πιπέρι, 1 δαφνόφυλλο ,λίγο θυμάρι και 2-3 κλωνάρια μαϊντανού.
- Βράζουμε τον ζωμό για 30’.Σουρώνουμε μετά το βράσιμο.
- Χρησιμοποιούμε τον ζωμό στην μακαρονάδα με γαρίδες.
Συστατικά:
Υλικά για την μακαρονάδα:
1 συσκευασία Γάμπαρη Αργεντινής Pescanova
40 ml ελαιόλαδο
1/2 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
10 (300 γρ.) τοματίνια μακρόστενα ,κομμένα στη μέση (βελανίδια)
300 γρ. τριμμένη τομάτα
1 κ.σ.ψιλοκομμένο μαϊντανό
50 ml ούζο
300 ml ζωμό γαρίδας (βρασμένα κελύφη γαρίδας)
Αλάτι
Λίγες σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο για το τελείωμα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο σερβίρισμα
Υλικά για το ζωμό γαρίδας:
Τα κεφάλια -κελύφη από τις γαρίδες
20 ml ελαιόλαδο
1 κομμάτι κρεμμύδι με τη φλούδα του
1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα του
1 κομμάτι καρότο με την φλούδα του
1 /2 κλωνάρι σέλερι
1/2 φύλλο πράσου
1/4 ρίζα φινόκιο
3 τοματίνια βελανίδια
100 ml μπράντι ή κονιάκ
1/2 λίτρο ζεστό νερό
5-6 κόκκους πιπέρι
3-4 κλωνάρια μαϊντανού
1 δαφνόφυλλο