Συνταγές Θαλασσινά
Καλαμαράκια με φινόκιο και σάλτσα κρασιού
- Βάζουμε τα καλαμαράκια σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν τελείως. Τα βάζουμε σε ένα δίσκο και τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Έπειτα προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, για 4-5′ να ροδίσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε την σπασμένη σκελίδα σκόρδου και σοτάρουμε για 1′.
- Προσθέτουμε το φινόκιο και τα καλαμαράκια σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε για 2′.
- Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και την κάπαρη.
- Αφήνουμε την σάλτσα στην φωτιά για 2′ να πυκνώσει.
- Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
- Σερβίρουμε αμέσως τα καλαμάρια με την πυκνή σάλτσα κρασιού.
Για το σερβίρισμα - Γαρνίρουνε με τέταρτα λεμονιού και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί
- Προαιρετικά ραντίζουμε με λίγες σταγόνες πράσινο λάδι μαϊντανού.
Για το λάδι μαϊντανού - Θα χρησιμοποιήσουμε 1/2 ματσάκι μαϊντανό και 150 ml ελαιόλαδο.
- Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια του μαϊντανού.
- Τα βυθίζουμε για 1′ σε νερό που βράζει.
- Μετά το ζεμάσμα, τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Τα βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε.
- Σουρώνουμε το πράσινο λάδι μαϊντανού και το διατηρούμε σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο για μερικές ημέρες.
Συστατικά:
500 γραμ. καλαμάρι κομμένο και καθαρισμένο
30 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
1 φινόκιο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
50 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ.κάπαρη ψιλή ξαλμυρισμένη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Τέταρτα λεμονιού για σερβίρισμα
Φρυγανισμένο ψωμί
Λίγο λάδι μαϊντανού στο σερβίρισμα (προαιρετικά)
Ενδέχεται η συσκεασία του προϊόντος να έχει αλλάξει.