Με γέμιση γλύκισμα που μοσχοβολάει θάλασσα! Γιατί.. λείπει η Pescanova από τη Σαρακοστή; Δεν λείπει!
Συνταγές της Αργυρώς
Καλαμάρι γεμιστό της Αργυρώς
- Αποψύχουμε σωστά τα καλαμάρια στη συντήρηση του ψυγείου. Τα στραγγίζουμε και προχωράμε στη συνταγή.
- Ψιλοκόβουμε λίγα πλοκάμια από τα καλαμάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα μυρωδικά, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση και κρατάμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι και λίγα μυρωδικά για το ταψί μας αργότερα.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά αφήνουμε για 3΄-4’ ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και σοτάρουμε για 2΄- 3′.
- Στο τέλος προσθέτουμε το πλιγούρι κι ανακατεύουμε για 2΄- 3’ να λαδωθεί.
- Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Λίγο πριν στεγνώσει η γέμιση, προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα και 1-1/2 φλ νερό.
- Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 6΄-7′ να τραβήξει η γέμιση τα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει τελείως. Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα καλαμάρια. Όσο ακόμα είναι ζουμερή η γέμιση την αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προσθέτουμε μέσα το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα, το δυόσμο, τον άνηθο και το μαϊντανό.
- Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια αφήνοντας λίγο κενό στο άνοιγμα. Βάζουμε και το κεφάλι του καλαμαριού μέσα στο καλαμάρι και το κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.
- Σε ένα μικρό ταψί, στρώνουμε στη βάση του, ένα κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και 1 τομάτα σε λεπτές φέτες (ή και τοματίνια).
- Πάνω εκεί θα ακουμπήσουμε τα γεμιστά καλαμάρια. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια που κρατήσαμε από την αρχή της συνταγής μας. Βάζουμε επάνω τα γεμιστά καλαμάρια σε μία στρώση.
- Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 15’.
- Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε τα γεμιστά καλαμάρια μαζί με τα λαχανικά του ταψιού.
- Γαρνίρουμε στο πλάι, με την υπόλοιπη γέμιση που έχει περισσέψει.
Συστατικά:
Για το γεμιστό καλαμάρι:
400 γρ. καλαμάρια καθαρισμένα Pescanova
1 κρεμμύδι
1. σκελ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. πλιγούρι
30 ml λευκό ξηρό κρασί
6 τοματίνια ψιλοκομμένα
200 ml νερό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο με τα φύλλα του
2 κ.σ. κουκουνάρι
1 κ.σ. σταφίδα μαύρη
1 κ.σ. άνηθο ή μάραθο
2 κ.σ. μαϊντανό
2 κ.σ. δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τn βάση του ταψιού:
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
10 τοματίνια
2 κ.σ. ελαιόλαδο