Συνταγές της Αργυρώς

Ριζότο γαρίδας της Αργυρώς με ντομάτα και κρεμώδη σάλτσα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter
30 min
Εύκολη
Για τις γαρίδες
  • Αποψύχουμε τις γαρίδες.
  • Ψιλοκόβουμε 4 από αυτές χωρίς την ουρά και τις βάζουμε σε ένα μπολ με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, την πάπρικα, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
  • Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και τις γαρίδες με ουρά.
  • Τις σοτάρουμε για 1-1,5 λεπτό αναποδογυρίζοντάς τες στη μέση της διαδικασίας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Μόλις είναι έτοιμες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και κρατάμε στο πλάι.
Για το ριζότο
  • Στο ίδιο σκεύος χαμηλώνοντας ελαφρά τη φωτιά, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σέλερι για 3´να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1΄ να γυαλίσει και να ζεσταθεί.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε ντοματίνια και τον χυμό ντομάτας. Σοτάρουμε για 2’.
  • Σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό (1 φλ. την φορά) ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί.
  • Κάθε φορά πρέπει να πίνει τον ζωμό, να στεγνώνει τελείως το ρύζι και μετά να προσθέτουμε την επόμενη δόση.
  • Μετά από 17-18 λεπτά μαγειρέματος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τις σοταρισμένες γαρίδες, λίγο αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2΄.
  • Τέλος, όταν έχει χυλώσει το ρύζι και έχει αρχίσει να δημιουργείται κρέμα από το άμυλο ολόγυρά του, αποσύρουμε από την εστία.
  • Αμέσως ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχόμενα να γίνει κρεμώδες το ριζότο. (Παραλείπουμε το βήμα αυτό κατά τη διάρκεια της νηστείας).
  • Σε αυτή την φάση θέλει συνεχές ανακάτεμα, όχι όταν είναι στην φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
  • Το απολαμβάνουμε ζεστό με την πλούσια κρεμώδη υφή του, πριν κρυώσει και στεγνώσει.
4 comensales 4 comensales 4 comensales 4 comensales
Συνταγή για 4 άτομα

Συστατικά:

Για το ριζότο γαρίδας με ντομάτα

  • 400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 1 σκελ. σκόρδου σπασμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 6 ντοματίνια κομμένα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 250 ml χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1½ lt ζωμός κότας ή γαρίδας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Για το τελείωμα
  • 50 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • 50 γρ. βούτυρο κρύο
  • Λίγα τρυφερά φύλλα βασιλικού