Συνταγές της Αργυρώς
Ριζότο γαρίδας της Αργυρώς με ντομάτα και κρεμώδη σάλτσα
Για τις γαρίδες
- Αποψύχουμε τις γαρίδες.
- Ψιλοκόβουμε 4 από αυτές χωρίς την ουρά και τις βάζουμε σε ένα μπολ με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, την πάπρικα, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
- Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και τις γαρίδες με ουρά.
- Τις σοτάρουμε για 1-1,5 λεπτό αναποδογυρίζοντάς τες στη μέση της διαδικασίας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Μόλις είναι έτοιμες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και κρατάμε στο πλάι.
Για το ριζότο
- Στο ίδιο σκεύος χαμηλώνοντας ελαφρά τη φωτιά, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σέλερι για 3´να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1΄ να γυαλίσει και να ζεσταθεί.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε ντοματίνια και τον χυμό ντομάτας. Σοτάρουμε για 2’.
- Σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό (1 φλ. την φορά) ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί.
- Κάθε φορά πρέπει να πίνει τον ζωμό, να στεγνώνει τελείως το ρύζι και μετά να προσθέτουμε την επόμενη δόση.
- Μετά από 17-18 λεπτά μαγειρέματος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τις σοταρισμένες γαρίδες, λίγο αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2΄.
- Τέλος, όταν έχει χυλώσει το ρύζι και έχει αρχίσει να δημιουργείται κρέμα από το άμυλο ολόγυρά του, αποσύρουμε από την εστία.
- Αμέσως ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχόμενα να γίνει κρεμώδες το ριζότο. (Παραλείπουμε το βήμα αυτό κατά τη διάρκεια της νηστείας).
- Σε αυτή την φάση θέλει συνεχές ανακάτεμα, όχι όταν είναι στην φωτιά.
- Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Το απολαμβάνουμε ζεστό με την πλούσια κρεμώδη υφή του, πριν κρυώσει και στεγνώσει.
Συστατικά:
Για το ριζότο γαρίδας με ντομάτα
-
400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
-
40 ml ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
-
1 κλων. φρέσκο θυμάρι
-
1 σκελ. σκόρδου σπασμένη
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
-
6 ντοματίνια κομμένα
-
100 ml λευκό ξηρό κρασί
-
250 ml χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
-
1½ lt ζωμός κότας ή γαρίδας
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
50 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
-
50 γρ. βούτυρο κρύο
-
Λίγα τρυφερά φύλλα βασιλικού