Συνταγές Θαλασσινά
Ροδέλες καλαμαριού stir-fry με μίνι καλαμπόκι, πράσινη πιπεριά, φρέσκα κρεμμυδάκια, καρότα, μανιτάρια, μίνι λάχανο, φύτρες φασολιών, σόγια σος και αρωματικό μπασμάτι (ή τζάσμιν)


- Ζεσταίνετε το σησαμέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ σε μέτρια-υψηλή φωτιά.
- Προσθέτετε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτετε τις ροδέλες καλαμαριού και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζετε από το τηγάνι και αφήνετε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτετε το καρότο, το μίνι καλαμπόκι, την πράσινη πιπεριά και το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτετε τα μανιτάρια, το μίνι λάχανο και τις φύτρες φασολιών και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά.
- Επιστρέφετε τις ροδέλες καλαμαριού στο τηγάνι και προσθέτετε τη σόγια σως, τη σάλτσα στρειδιών (αν χρησιμοποιείτε) και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Εκτέλεση για το ρύζι:
- Ξεπλένετε το ρύζι κάτω από κρύο νερό μέχρι το νερό να τρέχει καθαρό.
- Βράζετε το νερό με το αλάτι σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτετε το ρύζι, χαμηλώνετε τη φωτιά, καλύπτετε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζετε για 10-12 λεπτά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά και αφρατεύετε /ανακατεύετε με ένα πιρούνι.
Σερβίρισμα:
- Μοιράζετε το ρύζι σε 4 πιάτα.
- Τοποθετείτε το stir-fry πάνω από το ρύζι ή δίπλα.
- Γαρνίρετε με το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών και καβουρδισμένο σουσάμι .




Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι μίνι καλαμπόκι, κομμένο στη μέση
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, λευκό και πράσινο μέρος ξεχωριστά
- 1 καρότο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες ή χοντρό τριμμένο
- 200 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
- 1 φλιτζάνι λάχανο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι φύτρες φασολιών
- 3-4 κουταλιές της σούπας σόγια σως
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα στρειδιών (προαιρετικά, για επιπλέον γεύση)
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο για σοτάρισμα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά του γλυκού τζίντζερ, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
- σουσάμι καβουρδισμένο
Υλικά για το ρύζι:
- 2 φλιτζάνια μπασμάτι ή ρύζι τζάσμιν
- 4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά)