Συνταγές Θαλασσινά
Χταπόδι ψητό στα κάρβουνα
Ξεπαγώστε το χταπόδι ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
Απλώνετε το χταπόδι πάνω σε σχοινί και αφήστε το να στεγνώσει στον καυτό ήλιο. Απαραίτητα ραντίστε το χταπόδι με λίγο ξύδι και προφυλάχτε το από τα έντομα με ένα τουλπάνι.
Το σκεπάζετε με το τουλπάνι και το αφήνουμε να στεγνώσει.
Ανάλογα με το μέγεθος και το πόσο καυτός είναι ο ήλιος, θα χρειαστεί 3-5 ώρες.
Τους χειμερινούς μήνες, που δεν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, το αφήνουμε στον αέρα, να στεγνώσει από τον αέρα.
Πώς ψήνεται το λιαστό χταπόδι
Χρειάζεστε θράκα με μέτρια φωτιά στα κάρβουνα και μία σχάρα πολύ καθαρή και καυτή.
Το λάδωμα είναι περιττό και δε χρειάζεται να λαδώσετε ούτε τη σχάρα ούτε το χταπόδι. Μόνο που πρέπει να είναι πολύ καθαρή η σχάρα και στεγνό σωστά το λιαστό χταπόδι.
Χωρίζετε τα πλοκάμια τραβώντας τα, και τα ακουμπάμε στη σχάρα.
Θέλουν περίπου 5’ με 8’ από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος των πλοκαμιών.
Όταν σταματήσουν να βγαίνουν φυσαλίδες από το πλοκάμια πάνω στη σχάρα που ψήνεται, τότε το χταπόδι στα κάρβουνα είναι έτοιμο και σωστά ψημένο.
Μετά το ψήσιμο, κόβετε με ένα μαχαίρι το χταπόδι σε διαγώνιες φέτες και στύβετε λίγο λεμόνι. Δε χρειάζεται μυρωδικά. Τα πάντα είναι περιττά πάνω σε ένα λιαστό χταπόδι στη σχάρα. Απολαύστε το σκέτο ή με λίγες σταγόνες λεμόνι μόνο.
Δεν βάζετε ποτέ λάδι σε ένα λιαστό χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα. Είναι περιττό.
Απολαύστε το ζεστό όσο ακόμα έχει τους χυμούς του σε κάθε κομμάτι.
Εμείς στο νησί το συνοδεύουμε πάντα με Σούμα Πάρου.
Συστατικά:
1 χταπόδι
ξύδι για το λιάσιμο
λεμόνι για το σερβίρισμα
Ενδέχεται η συσκεασία του προϊόντος να έχει αλλάξει.