Συνταγές Θαλασσινά
Χταπόδι σχάρας με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα λεμονιού


- Τοποθετείτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, χωρίς νερό (θα βγάλει το δικό του υγρό, καθώς μαγειρεύεται). Προσθέτετε το κρασί, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40-50 λεπτά με καπάκι, μέχρι να μαλακώσει.
- Αφαιρείτε από την κατσαρόλα και αφήνετε να κρυώσει.
- Κόβετε τα πλοκάμια, καθώς αυτά θα ψηθούν στη σχάρα.
Εκτέλεση πουρέ σελινόριζας:
- Καθαρίζετε τη σελινόριζα, τη πατάτα και κόβετε σε μεγάλους κύβους.
- Βράζετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20 λεπτά).
- Στραγγίζετε καλά με σουρωτήρι και πολτοποιείτε σε μπλέντερ ή με ραβδομπλέντερ.
- Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα και καρυκεύετε με αλάτι, πιπέρι, και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείος και κρεμώδης.
Εκτέλεση για τη Σάλτσα λεμονιού:
- Σε ένα μπολ, χτυπάτε το ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να γίνει ομοιογενής σάλτσα.
- Στο πιάτο, τοποθετείτε μια κουταλιά από τον πουρέ σελινόριζας στη μέση.
- Από πάνω τοποθετείτε τα πλοκάμια του χταποδιού.
- Περιχύνετε με τη σάλτσα λεμονιού.
Tip: Γαρνίρετε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή ρόκα.




Συστατικά:
Για το χταπόδι:
- 1 ολόκληρο χταπόδι Pescanova (καθαρισμένο και πλυμένο)
- 100 ml λευκό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 2-3 κόκκοι πιπέρι
- 1 κλωνάρι θυμάρι ή ρίγανη
- Ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Για τον πουρέ σελινόριζας:
- 600 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- 1 μέτρια πατάτα (προαιρετικά για πιο κρεμώδη υφή)
- 120 ml γάλα (αμυγδάλου ή βρώμης κατά τη διάρκεια της νηστείας).
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας ή φυτικό κατά τη διάρκεια της νηστείας.
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα λεμονιού:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1 κ.γ. μουστάρδα (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. μέλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι