Συνταγές Θαλασσινά
Χταποδόπιτα
- Βράζετε σε νερό το χταπόδι με τα φύλλα δάφνης μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει.
- Παράλληλα, σωτάρετε για μερικά λεπτά σε ελαιόλαδο τα καρότα, το φινόκιο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες.
- Κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομματάκια του ενός εκατοστού, τα προσθέτετε στα παραπάνω υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
- Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ηλιέλαιο.
- Λαδώνετε ένα παραλληλόγραμμο ταψί και στρώνετε τα 3 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντάς τα και ενδιάμεσα. Στρώνετε τη γέμιση και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, την πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170o C για μια ώρα.
- Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει για λίγο, πριν την σερβίρετε.
Συστατικά:
1 συσκευασία χταπόδι ολόκληρο ή χταπόδι πλοκάμι Pescanova
2 φύλλα δάφνης
50 ml ελαιόλαδο για τη γέμιση
50 ml ηλιέλαιο για τα φύλλα
50 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα
6 χωριάτικα φύλλα,σουσάμι για πασπάλισμα
2 καρότα, κομμένα ροδέλες
1 φινόκιο, λεπτοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα ροδέλες
4 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι